Wat is je naam, functie en werkplek?
Mijn naam is Noëlle Loomans-Kuijpers en ik ben de eigenaar van Amiant, een vrijgevestigde praktijk voor psychosociale hulpverlening. In mijn praktijk begeleid ik mensen die te maken hebben met rouw na verlies. Daarnaast geef ik trainingen, lezingen en gastlessen aan andere professionals op het gebied van rouw en ACT.
Wat ben je verloren met het verlies van je gezondheid? Een mooie vraag die ik ooit leerde van Russ Harris.
Tijdens een training van Russ Harris kwam de vraag naar voren: “Waar gaat de pijn nu werkelijk over? Wat ben je verloren?” Dit confronteert ons met wat we echt waardevol vinden in het leven.
Als psychosociaal therapeut beeldend maak ik vaak gebruik van creatieve materialen tijdens mijn consulten. Zelf ervaar ik sinds enkele jaren verlies van gezondheid. ACT heeft me enorm geholpen om hiermee om te gaan. Een specifieke situatie heeft me bijzonder geraakt.
Op een dag kwam mijn zoon bedrukt mijn werkkamer binnen. “Sorry mam, je mooie vaas is helemaal stuk. Kun je deze nog lijmen?” In de verliestherapie staat het verhaal van Kintsugi symbool voor het verlies van gezondheid. Mijn gedachten schoten direct in actie: ik zou de vaas snel repareren, zo goed mogelijk in dezelfde vorm, en met goudverf versieren. Dan hadden we een mooi symbool in de praktijk.
Weken later besefte ik dat dit precies weerspiegelt hoe ik met mijn eigen situatie omging: ik probeerde mijn leven weer precies zo in te richten als voor de diagnose. Nu, meer dan een jaar later, heb ik de vaas opnieuw gebroken. Het is tijd voor andere keuzes, waarde-gerichte keuzes die beter passen bij wie ik wil zijn. Dit betekent een nieuwe vorm, met een gouden randje, inclusief de bijbehorende gedachten en gevoelens—en ook de strijd daartegen mag er zijn.
Rouw kan overweldigend zijn. In mijn ervaring draait ACT om het leren omgaan met de strijd tegen je gevoelens en gedachten, zodat je je kunt richten op waarde-gerichte keuzes. Het helpt je om, ondanks de pijn, een richting te vinden die aansluit bij wat voor jou belangrijk is.
Ik maak graag gebruik van de oefening “Dropping Anchor” van Russ Harris. Deze oefening helpt mensen om te gaan met de overweldigende emoties van rouw. Door de pijn te erkennen, merken ze vaak dat deze minder overweldigend wordt.
Ik heb deze oefening aangepast aan het duale procesmodel van Stroebe en Schut, dat de beweging van pijn naar een herstelgerichte focus en weer terug benadrukt.
Daarnaast werk ik veel met zelfcompassie. Vaak zijn mensen in rouw bijzonder streng voor zichzelf. Ik merk dat wanneer we eerst met zelfcompassie naar onze gedachten en gevoelens kunnen kijken en deze kunnen voelen, er voorzichtig een opening ontstaat voor actieve acceptatie en defusie.
👉🏻Wat is jouw favoriete ACT metafoor of oefening? Deel het in ons forum, zo inspireren we elkaar!
Vind je het leuk om ook mee te werken aan ons interview?
Stuur een mail naar pr@acbsbene.com